logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Boczek pieczony

Składniki:

1,5 kg surowego boczku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki kolendry
1,5 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez prasę
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, związać nitką, przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na dno żaroodpornego naczynia wlać łyżkę oleju, położyć na nim mięso. Piec pod przykryciem w 200 st., po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki gorącej wody. W trakcie pieczenia można mięso przewrócić 2 lub 3 razy. Piec 2,5 godziny. Po upieczeniu odczekać ok. 10 min. Podawać z dodatkiem chrzanu lub musztardy  i świeżym pieczywem. Smacznego!